
Η “Ψωρίαση”, είναι μια αυτοάνοσος φλεγμονώδης δερματοπάθεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), μας βρίσκει φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, με μια σημαντική έξαρση των περιστατικών ψωρίασης, καθώς χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά που παρουσιάζονται, αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Η σημερινή ψυχολογική πίεση και το καθημερινό άγχος, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική πίεση των ημερών μας, έχουν πυροδοτήσει την εκδήλωση ψωρίασης και έχουν αυξήσει τα περιστατικά υποτροπών της.
Τι είναι όμως η ψωρίαση;
Η Ψωρίαση είναι μια αυτοάνοσος , φλεγμονώδης δερματοπάθεια, αγνώστου αιτιολογίας μη θανατηφόρα, με υφέσεις και εξάρσεις, που προσβάλει το 2%-3% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.
Η Ψωρίαση είναι μια δερματοπάθεια που δεν οφείλεται σε κάποιο ιό, μικρόβιο ή παράσιτο (όπως η ψώρα που μεταδίδεται) κι επομένως ΔΕΝ είναι μεταδοτική.
Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες να υφίστανται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση με αποτέλεσμα η κακή ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς να επηρεάζει τη Ψωρίαση.
Η νόσος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος αναπαράγονται πιο γρήγορα από το κανονικό και συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.
Τα νέα κύτταρα, μη βρίσκοντας χώρο, επικάθονται το ένα στο άλλο, δημιουργώντας κηλίδες στο δέρμα, χρώματος κόκκινου, σκεπασμένου από λεπτές πλάκες λεπιδώδους υφής, χρώματος ασημί ή λευκού.
Έτσι, οι αλλοιώσεις αυτές στην επιφάνεια του δέρματος παρουσιάζονται ως ερυθηματώδεις, κνησμώδεις πλάκες καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια.
Εμφανίζεται κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο σώμα, στο τριχωτό της κεφαλής, στα νύχια , στα γεννητικά όργανα, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.
Επίσης σε βαριά μορφή η νόσος μπορεί να επηρεάσει και τις αρθρώσεις και να δημιουργήσει την ψωριασικη αρθρίτιδα η οποία προκαλεί έντονους πόνους και δυσλειτουργίες των προσβαλλόμενων αρθρώσεων.
Οι σύνηθες ηλικίες εμφάνισης της είναι μεταξύ 18 και 40 ετών, αν και μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στατιστικά πάντως, η εμφάνιση της ψωρίασης κάτω από την ηλικία των 10 ετών είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η ψωρίαση οφείλεται κυρίως σε κληρονομική προδιάθεση.
Στους αιτιολογικούς παράγοντες επίσης εκτός από την κληρονομική προδιάθεσης, που μπορεί να ξυπνούν και να διεγείρουν την εμφάνιση ή υποτροπή της νόσου συγκαταλέγονται:
- Οι Ενδογενείς Παράγοντες όπως οι λοιμώξεις (π.χ στρεπτοκοκκικές), οι μεταβολικές διαταραχές (παχυσαρκία), το στρες (κακή ψυχολογική κατάσταση), τα φάρμακα (π.χ b-blockers), καταναλωτικές ουσίες (π.χ κάπνισμα και αλκοόλ) και
- Οι Εξωγενείς παράγοντες όπως οι κλιματολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι τραυματισμοί (φαινόμενο Koebner).
Επίσης οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για:
-Παχυσαρκία
-Σακχαρώδη διαβήτη
-Υπέρταση
-Αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα (από στεφανιαία νόσο, ΑΕΕ, πνευμονική εμβολή)
-Κατάθλιψη (5.5% εμφανίζουν αυτοκτονικό ιδεασμό)
Η ψωρίαση δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Απαιτείται όμως προσοχή στη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η ψωρίαση, εκτός από το δέρμα, μπορεί να προσβάλλει όμως και τις αρθρώσεις. Περίπου 30% των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών.
Οι αρθρώσεις παρουσιάζονται οιδηματώδεις και επώδυνες. Μερικές φορές προσβάλλονται κι άλλες αρθρώσεις όπως στον αγκώνα, ισχίο προκαλώντας έτσι λειτουργικές και ανατομικές δυσλειτουργίες στις αρθρώσεις αυτές.
Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης από το δερματολόγο, η οποία συνοδεύεται από πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία δέρματος.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική αντιμετώπιση της νόσου, υπάρχουν όμως διάφορες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση κρατώντας την σε ύφεση.
Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική» και «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».
Αποσπάσματα από πηγές:
www.sansimera.gr/worldays/129 Προσπελάστηκε στις 25/10/2018
http://healthnews.reporter.com.cy/health/article/8583/paggosmia-imera-psoriasis Προσπελάστηκε στις 25/10/2018
Δρ. Κωνσταντίνος Π. Συμεωνίδης M.D Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Μέλος της Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Προσπελάστηκε στις 25/10/2018